Påskehilsen

Af Poul Viller

Det er mærkeligt, at vi ikke i år kan fejre kristendommens store højtid, påsken, som vi plejer med velbesøgte gudstjenester i vore kirker.

Men selve påsken er ikke aflyst, man kan deltage sammen hver for sig fx i radioens gudstjenester i påskedagene fra Københavns Domkirke, hvor man både får gode ord og god musik.

Se også min kollegas påskehilsen i ord og toner ved at følge linket i menuen til venstre.

Vi kalder påskeugen for den stille uge, selv om den absolut ikke er stille: Jesu indtog i Jerusalem palmesøndag, skærtorsdag med den første nadver, hvor han ved, han skal dø. Og langfredag med det store drama og påskedag, som hele kirken bygger på: Den tomme grav, og at Jesus bliver set.

For det var ikke bare det, at han var væk, han var også levende. Hvis ikke opstandelsen var der, så kunne vi lige så godt lukke hele kirken.

Og de første kristne sagde, at vi har delagtighed i hans overvindelse af døden. Som han opstod, skal vi opstå, siger Grundtvig i salmen 'Tag det kors fra graven!'.

Påskeblomst! Men er det sandt:

Har vi noget at betyde?

Er vor prædiken ej tant?

Kan de døde graven bryde?

Sådan spørger Grundtvig i sin store påskesalme. Selv svarer Grundtvig, at hvis ikke de døde kan opstå, har vi ikke noget at betyde. Så er livet en ligegyldig og tom affære. Så visner vi bare, og så ikke mere.

Glemmes skal vi under muld

vil ej vokset underfuld

smelte, støbes i det dunkle

og som lys på graven funkle!

Neden under salmen er der en henvisning til det sted i Paulus’ 1. Korinterbrev, som Grundtvig er inspireret af, hvor Paulus skælder menigheden i Korinth ud, fordi de nægter at døde kan opstå. Men

hvis det er rigtigt, siger Paulus, så er Kristus heller ikke opstået; men er Kristus ikke opstået, er vores prædiken tom, og jeres tro er også tom. Så uden påskemorgen ingen kristendom. Så enkelt er det – selv om det er ufatteligt!

Som Martin Luther engang sagde det: ”Hvad hjælper det mig, at jeg tusinde gange får at vide, at Jesus er opstanden, hvis jeg ikke også får at vide, at det gælder min opstandelse?”.

Kloge hoveder kan tusinde gange føre bevis for, at det er andre regler, der gælder i verden. At det er naivt at tro på ham, der sagde, at den største er den, der giver sig selv hen for andre.

Jesu opstandelse vil sige os, at Jesus havde ret.

I hans sårbare liv, givet hen for verden, har vi mødt den magt, der består, når alle de stærkes riger er sunket i grus.

Mørket og død en undgår ingen. Men påskemorgen siger: dit liv er ikke bare en historie, der ender i mørke og udslettelse. At være menneske i Guds verden er at leve i opstandelsens lys. Det er hele tiden at være på vej mod en ny begyndelse. Også dér, hvor alting ender, er Gud til stede med begyndelser, vi ikke ved om.

Det er gode ord, som vi vel nok har brug for at høre i denne svære tid.

Glædelig påske!